Report z Rebenland Rallye 2017

27.03.2017 21:10

Na jihu rakouska v okolí města Leutschach pokračoval druhým dílem šampionát ÖRM 2017 a ten obstarala 6.Rebenland Rallye. Do soutěže se oproti prvnímu dějství ve Freistadu přihlásilo "pouze" 41 posádek a do závodu jich nakonec odstartovala polovina. Do soutěže vstupoval polák Martin Lopez jako největší favorit a tyto předpoklady začal naplňovat hned od úvodní vložky.Krok s ním držel Mira Chudej,ale na šesté RZ chyboval a propadl se pořadím.Na druhé místo po první etapě se vyhoupl Ondra Štolfa s Fiestou R5,kterému dýchal na záda o čtyři vteřiny pomalejší slovák Luky Krisanda.Čtvrté místo nakonec uhájil chybující Mira Chudej před španělským pilotem Rafou Iglesiasem na Citroenu DS3 R5.Soutěž nezačal nejlépe jeden z dalších favoritů Libor Tomeček,který hned v úvodním a ve čtvrtém testu chyboval a musel se prokousávat pořadím vzhůru a etapu nakonec dokončil na devátém místě se strátou přes dvě minuty na čelo závodu.

Do druhé etapy nejlépe odstartoval Ondra Štolfa,který zajížděl skvělé časy a zatápěl silnějším vozům WRC.Při prvním průjezdu Eichbergem šel dokonce do čela soutěže.Jenže tak jako v reálném závodě,přišla chyba lídra na smolné 13.RZ,rána a odstoupení.Do čela se tak vrátil polák Lopez,ovšem ani druhý průjezd polookruhovou zkouškou Eichberg mu nevyšel podle představ a náskok na Jakuba Hermana se rázem ztenčil na necelé čtyři sekundy a dva testy před koncem bylo zaděláno na drama.To ovšem polák nakonec nepřipustil a dojel si tak i s bonusovými body za powerstage pro druhé letošní vítězství. Druhý v cíli byl tedy se ztrátou dvaceti vteřin Jakub Herman a body za třetí místo bral Libor Tomeček.Mezi vozy R5 v kategorii RC2 zvítězil Michal Tofl následovaný Karlem Schambergerem st. který se tak po dvou druhých místech vyhoupl do čela šampionátu RC2.Bronzovou příčku v "erpětkách" obsadil Pavel Chovanec.Ve dvoukolkách vyhrál Pepa Tomeček který přesedl z Fabie R5 do Adama a hned za ním dojel slovenský pilot Branislav Tatar,kteý si tak druhým místem upevnil vedení v kategorii 2WD.

Druhý díl šampionátu je tedy minulostí,ale už za dva týdny je na programu třetí pokračování seriálu v okolí nedalekého města Wolfsberg,Lavanttal Rallye 2017,před samotnou soutěží proběhne klasický test.